Pistänpä tämän nyt tännekin kun kaijuleiden foorumilla ei uskaltanut ketään kirjoittaa mitään... :D

Eli siis lintujen häkkiin laittamisesta on usein juttua. Positiivinen vahvistaminen on ihan paras asia mitä vaan voi ihminen elämässään oppia, mutta siinä ei saa olla tyhmä ja pitää eläimiä tyhminä.

Eli usein kuuleeneuvottavan miten lintu opetetaan positiivisella vahvistamisella häkkiin leikin varjolla. Herkkujen avulla houkuttelemalla. Tämä on toki hyvän kuuloinen asia, ja sillä päästään jonkunmoiseen lopputulokseen joka ei ole välttämättä pysyvä. Jos nimittäin lintu "huijataan" leikinvarjolla häkkiin niin että joskus häkki suljetaan ja joskus ei niin kylläpä se lintu sen parista epäreilusta häkityksestä tajuaa että leikki olikin tosi tyhmä ja että en leiki enää tota.

Näen siis sen ongelman siinä että linnun kanssa leikitään aktiivisesti kunnes lintu menee häkkiin. Sen jälkeen joko jätetään se häkkiin sulkemalla ovi ja lopetetaan leikki hetkeksi (joka on negatiivinen asia) tai sitten päästetään häkistä ilman sulkemista joka on linnun mielestä ihan jees... tai sitten se pahin että leikitetään lintu häkkiin... lyödään ovi säppiin ja paiskataan pähkinä nokkaan samalla kun vedetään takkia niskaan.

No miten se sitten pitäisi tehdä?? EI HAJUAKAAN!! jotenkin se on vaan ajan saatossa meillä sujunut alusta asti kuin tanssi. Koskaan ei ole tarvinnut lintua kammeta häkkiinsä ja milloinkaan eivät ole protestoineet lähtöä vaan jäävät todella mieluusti omaan koppiinsa eivätkä huuda perään.

Jos spekuloidaan mitä minä luulisin sen olevan... No meillä linnut menevät häkkiin ensialkuun iltaisin. Kun uusi lintu tulee kotiin niin se ei pääse viikkoihin ulos häkistään vaan totuttelee elämänrytmiin ja talpoihin rauhassa. On tietyt kellonajat jolloin valot sammuu ja milloin muut linnut menevät häkkiin. Lintu oppii jo siis ennen vapaaksi päästöä miten toimii homma. Koska alkaa pimeys ja hiljaisuus... Sitten kun lintua aletaan päästää vapaaksi jatkuu sama toiminta. Aletaan tekemään niitä iltatoimia ehkä jopa tuntia aiemmin jotta linnulla on hyvä aika tajuta mennä omaan paikkaansa syömään ja nukkumaan. (usein menevät jo paljon ennen uniaikaa takaisin koppiin turvaan)

Pelle on käsinruokittu ja se on aina ollut käsiteltävissä. Olen sen itseasiassa itse käsinruokkinut ja jo nahkapallerosta asti olen sen tietysti joutunut nostamaan koppaan ja ulos... myöhemmin häkkiin ja ulos. Se vaan jäi sellaiseksi tavaksi että tänäpäivänä 8v myöhemmin pelle ei koskaan tule häkinovesta ulos tai mene sisään ilman kättä. (joskus pelottoman häkkiin menee dyykkaamaan paremmat ruuat mutta ulos ei tule ilman ottamista) Katsoo vaan orrella että hemmetti... voisko joku päästää mut ulos.

Peloton sen sijaan on villinä otettu ja PIIIIIIIIIIIITKÄÄN sen kanssa pelattiin vaikeamman kautta kun oli keppikammoa ja käsikammoa ja yleistä kammoa. Sen opetin häkkiin "negatiivisesti" eli aina häkitys meni samalla kaavalla... Pelle omaan häkkiinsä jonka jälkeen hetken odottelu josko peloton menee itse ja jos ei mene niin sitten kehon kieltä käyttämällä ohjailin linnun häkkiin (eli kädellä tai kepillä joskus metrienkin päästä paimensin linnun häkkiinsä) Paimentamisessa on se hienoinen ongelma, että ei saa koskaan mennä sen tietyn rajan yli missä lintu kokee itsensä uhatuksi ja joko jähmettyy tai lähtee lentoon. Otuksen pitää jatkuvasti tietää mikä suunta on sallittu jotta se uskaltaa liikkua. Äänellä kehumista heti kun on oikea suunta ja kannustusta... Kun on väärä suunta niin hiljaisuus ja tilanteen mukaan joko tilanteen paikallapito tai patistus oikeaan suuntaan.

Tämä paimennus on siis positiivisen vahvistamisen "vastakohta", mutta mielestäni se on oiva keino oikeinkäytettynä ja nimenomaan sellaisten eläinten kanssa ihan jees mitkä eivät ole agressiivisia ja mistä ei ehkä ole tarkoituskaan tulla umpikesyjä. (peloton on siis kesy nykypäivänä)

Video Lintujen häkityksestä

Peloton on videossa nyt tämä lintu joka lähtee orrelta, lentää alakertaan ja jäpittää siinä häkinkulmalla odottamassa. Pelle on kokoajan kameranpäällä ja laitan sen kädellä häkkiin. Syy Pelottoman seisomiseen juurikin tuossa kohdassa on se että mies on antanut sille aina häkityksen yhteydessä pusuja tuossa nurkalla ja odottaa niitä siinä minultakin (mutta ei saa) Peloton menee häkkiin käsimerkistä ja siitä syystä se lähtee jo ennen verbaalista käskyä menemään häkkiinsä videolla.

Iltaisin se on aina peloton joka alkaa hinkumaan häkkiinsä ja pelle yhtyy kuoroon kyllä helposti. Häkissä eniten huutaa myös peloton... Pelle on hyvinkin hijlainen lintu.