Mitä on elämä lintujen kanssa?

Elämä on riemun hetkiä ja siivoamista

"Kuka ihme haluaa pitää tuollaista sottapyttyä omassa kotonaan ja vieläpä kun se pitää tuollaista ääntä ja rajoittaa elämistä noin. Ja miten se vielä paapoo sitä kuin pientä vauvaa eikä puhu mistään muusta enää mitään. Kuuluu vain kuinka lintu teki sitä ja tätä ja oppi tuota ja tätä. Sen kämppäkin on nykyisin kuin sikolätti ja näyttää päivä päivältä enemmän ryteiköltä. Huomasitko kun sillä oli olkkarista se toinen sohva myyty ja tilalla oli joku jumalaton puunrunko? Kirpparillakin se hakee enää alle 3v leluja vaikka nuorin lapsi meni jo kouluun. Paljonkohan sillä on mennyt tohon hommaan rahaakin. Eihän sillä suuret tulot ole muutenkaan mutta vielä ostelee jatkuvasti jotan herkkuja sille elukalle ja kehuskelee mitä ihanuuksia on taas tilannut netistä."

Tällaiselta harrastus näyttää muiden silmissä, joten älä hämmästy jos tuttavapiirissä alkaa tulemaan vähän erilaisempia kommentteja uusista mahtavista kiipeilypuista, jotka omasta mielestäsi komistaa olohuonetta entisestään ja kun tipu tykkää... Koko elämäntapa kokee muutoksia kun perheeseen tulee lintu.

Päivärutiinit

Aamulla lintu herää toivottavasti oman häkkivalonsa syttymiseen noin 12 tunnin yöunien jälkeen. Tavallisesti kuitenkin ensimmäiset valonsäteet ovat jo linnun herättäneet ja huhuilu tai huuto saattaa herättää isäntäväen ennen toivottua aikaa. Ihanteellisinta olisi, jos lintu olisi niin suojaisassa paikassa nukkumassa, että aamulla aikaisin töihin lähtevät eivät herättäisi lintua. Tavallisesti kuitenkin lintu herää aamulla jo seitsemältä ja torkkuu sitten kunnes oma heräämisaika koittaa.

Aamulla ensimmäiseksi linnulle on annettava tuoreruoka ja vaihdettava vesi. Se tarkoittaa unenpöppörössä vihannesten ja hedelmien pilkkomista ja valmistamista. Illalla häkistä on toivottavasti postettu edellisen päivän ruuantähteet, sillä aikaisin heräävä lintu syö muuten pilaantunutta ruokaa ja se ei ole hyvä asia.

Päivän lintu usein viettää häkissä isäntäväen tienatessa rahaa ruokintaa varten. Siementen ja pähkinöiden kätkeminen leluihin antaa linnulle jotain tekemistä pariksi tunniksi. Yleensä lintu nukkuu suuren osan päivästä ja herää vasta kun kotona alkaa taas liikenne.

Kotiin tultua kannattaa lintu laskea vapaaksi ja illan mittaan olisi hyvä jos lintu saisi tunnin verran huomiota ihmisiltä. Se aika voi olla leikkimistä/pelaamista. Suihkuttelu on myös mukava yhteinen hetki ja avot todella nauttivat siitä. Rapsuttelu ja nokkapainiottelut on myös oleellinen osa iltaa. Lintu keikkuu mukana koko vapaana olo ajan halusitpa sitä tai et. Muista kuitenkin varoa linnun kanssa keittiössä puuhastellessa.

Illalla lintu laitetaan häkkiinsä nukkumaan vähän ennen valojen sammumista ja ruokakuppeihin laitetaan tuoretta iltapalaa. Linnut eivät juurikaan osaa syödä pimeässä, joten lintu jää nälkäiseksi jos valot sammutetaan heti. Linnun mentyä nukkumaan kannattaa häkin läheisyys rauhoittaa suurimmilta meluilta jotta lintu saa tarvitsemansa unen.

Huoneilma

Lintujen kohdalla pitää kiinnittää huomiota ilmankosteuteen. Toisinaan ilmankosteus pääsee pakkaskeleillä laskemaan todella alhaiseksi. Kunnollinen ilmankosteusmittari kannattaisi olla häkin lähettyvillä. Mittarin pitäisi näyttää jotain 40-60% väliltä, jotta lintu voi hyvin ja kuiva ilma ei aiheuta ongelmia. Kuiva huoneilma on huonoksi niin sulkapuvulle kuin hengityselimillekin. Luonnossa ilmankosteus on jotain aivan muuta luokkaa kuin Suomen talvi -20 ja 12% kosteutta sisällä. Ilmankosteutta nostaa tehokkaasti isot kasvit, akvaario, laakeat vesiastiat, ilmankostuttimet, sisällä kuivuvat pyykit yms. Jos lintu alkaa aivastella ja nuha iskee, niin ensimmäisenä kannattaa kokeilla ilman kosteuden nostoa, mutta jos ongelma jatkuu parikin päivää tai jos lintu muuttuu käytökseltään apaattisemmaksi niin heti hoitoon ja huomiseen ei koskaan saa odottaa.

Lämpötila sisätiloissa on normaalisti 21 asteen paikkeilla, ja lintu tulee tässä lämpötilassa hyvin toimeen. Vaikka sisällä lämpötila olisi 17 astetta, niin lintu ei siitä kärsi jos se pysyy tasaisena ja paikassa ei ole vetoa. Papukaijat kestävät jopa lähelle nollaa laskevissa lämpötiloissa, mutta sen kokeilemista tuskin kukaan suosittelee. Jos linnuilla on vapaa pääsy kesällä ulkotarhaan, niin ne voivat viettää varsin koleitakin öitä mielummin ulkosalla viileässä. Pahoja asioita on kuitenkin veto ja äkkinäiset lämpötilan vaihtelut suuntaan tai toiseen. Pahempaa kuin kylmyys on kuumuus joka tappaa linnun nopeasti. Luonnossa kuumuus saattaa nousta 40 asteen yläpuolelle, mutta kotioloissa se saattaa jo tuoda hankaluuksia. Puhumattakaan linnusta joka jätetään aurinkoiseen autoon.

Jos lintu sairastelee usein jotain nuhaan liittyvää kannattaa lakaa miettiä onko kodissa hometta. Lintujen hengityselimet ovat alttiita homeille ja reaktiot voivat olla melkoisia. Linnut saattavat reagoida hyvinkin pieniin homeongelmiin rajusti.

Linnun kanssa ulkoilu

Linnut tarvitsevat D vitamiinia ja paras lähde siihen on aurinko. Kesäisin linnun kanssa kannattaa ulkoilla ja jos mahdollista ulkohäkki olisi linnulle mitä paras paikka. Vaikka hullulta tuntuukin, mutta lintujen kanssa voi käydä ulkoilemassa, ja usein ne nauttivat siitä kovasti. Kävelylenkki kirkkaan vihreän tai punaisen siivekkään kanssa saa ihmiset taatusti ymmälleen ja saa kuulla kahdensuuntaisia kommentteja. Toiset aidosti ihailevat lintua ja hämmästelevät miten noin voi lintu narussa kulkea, mutta toinen porukka leimaa ulkoiluttajan eläinrääkkääjäksi joka on itsekkäästi riistänyt linnulta vapauden pitääkseen sitä egonsa jatkeena ja huomion kerääjänä. Totta molemmissa puolissa on hitusen.. Lintu on komean näköinen auringon paistaessa sen kiiltävään ja hohtavaan sulkapeitteeseen ja se taatusti näkyy satojen metrien päähän. Lintua ulkoiluttava ihminen joutuu haluamattaankin kaikkien vastaantulevien huomion kohteeksi niin hyvässä kuin pahassa. Lintu saattaa myös pitää tilannetta ahdistavana jos se ei ole tottunut valjaisiin mahdolliseen liikenteeseen. Yläpuolella lentävät muut linnut ovat myös pelottavia. Täytyy toki vielä muistaa se, että lintu on syntynyt ja elänyt aina katon alla. Sille avoin taivas on täysin uusi asia ja taatusti pelottava ja hämmentävä. Siksi ulkoilu pitäisi aloittaa pienissä määrin ja rauhallisilla paikoilla. Ensin 5 min kerralla herkkuja nokkaan jatkuvasti tunkien, ja myöhemmin ulkosalla voi olla 3 tuntiakin. Pääasia on että lintu nauttii ja omista muistaa vahtia linnun hyvinvointia. Aurinkoinen päivä läkähdyttää linnun nopeasti ja lintua ei pidä pitää auringossa pitkää aikaa. Aina lintu varjoon kun sellainen vaan löytyy. Mukana pitää olla vettä ja jotain purtavaa jottei nestehukka ja lämpöhalvaus iske. Jos kuitenkin lintu jostain syystä saa lämpöalvauksen tai sen kaltaisen kohtauksen, se pitää välittömästi viedä eläinlääkäriin. Kostuta pyyhe ja kiedo se linnun päälle löyhästi. ÄLÄ yritä juottaa linnulle vettä jos se ei sitä itse juo. Pakolla juottaminen voi johtaa tukehtumiseen yllättävän pienillä vesimäärillä.

Tarkista aina ulos lähtiessa valjaiden kunto ja että ne on taatusti oikein päällä ja lukko kiinni. Jos lintu on saanut vähääkään avattua jotain sauman ommelta, se pitää vahvistaa uudella ennen ulos lähtöä. Kiinnitä hihna ranteeseen äläkä ota sitä siitä irti. Toisinaan on myös näppärää laittaa naru omaan kaulaan niin molemmat kädet ovat vapaana. Jos lintu pelkää valjaita todella paljon ja on erittäin kiusaantunut valjaat päällä, sen kanssa ei pidä lähteä ulos, vaan valjaisiin pitää totutella rauhassa jossain rauhallisemmassa paikassa.

Villimmät ja aremmat linnut jotka eivät nauti ulkoilusta valjaissa, kannattaa viedä ulos häkissä. Häkki pitää sijoittaa varjoisaan paikkaan ja häkkiä pitää vartioida taukoamatta. Naapurin kissat käyvät heti tilaisuuden tullen häkin kimppuun. (itse koulutan niitä suihkupullolla ja nyt vuoden opetuksen jälkeen juoksevat karkuun jo kun näkevät pullon) Kun viet häkin ulos, et voi koskaan olla liian varovainen. Tarkista tarkkaan kaikki ruokakuppien asetuspaikat, että ne on varmasti lukossa. Häkin KAIKKI ovet on suljettava lukoilla/rautalangoilla/avainklinksuilla, sillä jos jotain tapahtuu lintu on omilla tiellään ja pyydystäminen on todella vaikeaa ja toisinaan villien lintujen kohdalla jopa mahdotonta. Kiinnitä erityisesti huomiota pohjalaatikon kiinnitykseen. Sitä kautta karkuun on päässyt varmaan eniten lintuja. Pohja on kolahtanut kannettaessa johonkin ja pudonnut pois. Lintu säikähtää sitä ja putoaa orrelta suoraan vapauteen. Paras olisi varmistaa häkki aina rautalankavyöllä niin että pohja on sidottuna häkkiosaan.

Ulkoilun 3 tärkeintä asiaa

- Etene linnun ehdoilla

- Huolehdi linnun juomisesta

- Ole varovainen karkaamisten varalta.

Linnun kanssa matkustaminen

Linnun kanssa matkustaminen ei ole aivan mutkatonta ja helppoa. Kesällä ja talvella on eri onglemat jotka pitää ottaa huomioon. Matkaa suunnitellessa kannattaa miettiä linnun oloja autossa. Jos matka on kovin pitkä (yli 4 tuntia) Kannattaa kenties harkita linnulle häkin ottamista, kun taas pienemmillä matkoilla itse suosin kissojen kuljetuskoppaa. Villien lintujen kuljettaminen on erilaista kuin kesyjen jotka eivät stressaannu matkasta niin paljon, vaan voivat jopa nauttia autossa olosta. Villin linnun häkki tai koppa kannattaa peittää ja kesytkin linnut kannattaa varsinkin yöllä ajettaessa peitellä. Lintuja matkalla kiusaa kesäisin kuumuus ja auringon paahde. Talvella kylmyys, veto, katulamppujen jatkuva viuhuminen ohi ja välkkyminen. Vastaantulevat autot ovat myös pelottavia. Lyhyemmillä, alle 3tunnun matkoilla ei ole ihan välttämätöntä laittaa vesi ja ruoka astiaa, mutta toki niistä ei haittaakaan ole. Pidemmillä matkoilla linnun pitäisi saada syödä ja juoda rauhassa. Esim pysähtyä tauolle jos lintu ei uskalla auton hurinassa syödä. Toisilla linnuilla on myös taipumusta matkapahoinvointiin. Jostain syystä olen törmännyt matkapahoinvoiviin aroihin hyvin monesti. Lintu saattaa oksennella ja maha menee ruikulille. Tällaisen linnun kanssa ei kannata paljon ylimääräisiä reissuja huvin vuoksi tehdä, vaan on ehkä parasta jättää lintu kotiin.

Matkaa miettiessä pitää myös muistaa, että linnut eivät ole tervetulleita kahviloihin eikä ruokapaikkoihin. Niitä ei voi myöskään jättää autoon kesällä eikä talvella. Kesäisin kahvit juodaan ulkosalla tipujen kanssa (yleensä parkkipaikalla) Talvisin kaffet kiskotaan ajon ohessa. Linnun kanssa veneily on myös eräänlainen haaste, enkä itse sitä harrastaisi, mutta tiedän monia tipuja jotka purjehtivat ja jopa moottoriveneilevät kesät. Veneillessä kannattaa muistaa myös linnun turvallisuus. Häkistä saa kelluvan, kun siihen kiinnittää muutaman lepuuttajan oikealla tavalla. Näin häkistä on veden pinnalla aina puolet ja lintu selviää hengissä jonkin aikaa.

Linnun kanssa ulkomaille matkustaminen tietää paperisotaa. Millekään kuukauden parin reissulle ei linnun kanssa kannata lähteä jo pelkästään linnun oman mukavuudenkaan vuoksi. Linnun lajista ja kohdemaasta riippuen vienti ja tuonti säädökset ovat erilaiset. Pidemmälle ulkomaan asumiselle tipin saa luultavimmin mukaansa jos tunnistemerkinnät ja paperit ovat kunnossa. Helppoa ja nopeaa se ei ole eläinlääkäreillä juoksemisien ja paperien täyttämisien vuoksi. Myös itse kuljetus amaasta toiseen on esim. lentokoneissa enemmän kuin mielenkiintoista. Pahin skenaario on että lähdet vuodeksi esim. hollantiin tipusi kanssa ja kun haluaisit takaisin Suomeen, on Hollannissa puhjennut joku lintutauti ja maasta ei saa viedä yhtään lintua ulos. Näin lintu jää jumiin määräämättömäksi ajaksi. Kannattaa siis harkita tarkkaan miten hoidon linnulle saisi järjestettyä.

Hoitopaikka tai hoitaja?

Aina tulee reissuja joihin lintua ei voi ottaa mukaan, ja silloin pitää miettiä miten linnun hoito järjestetään. Mahdollisuuksia on kaksi. Joko lintu muuttaa matkan ajaksi hoitajan kotiin, tai hoitaja tulee hoitamaan lintua kotiisi. Kummassakin on puolensa ja asia pitää harkita linnun kannalta parhaimpaan. Arka, villi tai muuten vaan epävarma lintu on kotonaan mukavimmin ja stressaa jonkinverran uudessa ympäristössä. Lyhyempien matkojen kohdalla kannattaa ehkä villi lintu jättää kotiin ja hoitaja käy katsomassa kerran pari päivässä. Innokas ja ulospäinsuuntautunut lintu ottaa hoitokodin helposti ja totutteluun saattaa mennä vain pari päivää. Kunnon luottohoitaja on kultaakin arvokkaampi ja hoitajat kannattaa palkita hyvin ajatellen tuleviakin hoitokeikkoja. Yhdistyksillä löytyy myös hoitorinkejä ja hoitopaikkapörssejä, joiden kautta linnun voi saada hyvään ja osaavaan hoitokotiin pienellä rahalla.

Pieniä tekoja, joista on paljon iloa

Kun olet päättänyt häkin paikan, alkaa muun asunnon muokkaaminen linnuille sopivaksi. Vapaana ollessa linnulla olisi hyvä olla yksi tai useampi leikkipaikka, jossa se saa vapaasti istuskella ja telmiä. Suositeltavaa olisi häkin lähettyvillä jonkin kiipeilyteline ja esim. tietokoneen vieressä orsi jos koneella tulee vietettyä useampia tunteja. Leikkipaikkojen alunen kannattaa tehdä helposti siivottavaksi. Helppoja materiaaleja on laminaatti ja kiiltävä muovimatto. Itse olen viimeaikoina suosinut kiiltävää ohutta muovikalvoa, jota myydään yleensä vahakangas pöytäliinojen kanssa samoissa tangoissa. Ne on helposti pestäviä ja näppäriä kääriä pesua varten. Ne ei myöskään lentele ympäri kämppää kuten sanomalehdet, jos lintu päättää voimistaa siipiään rajummin. Siivoamista helpottaa jos leikkipaikat ja orret on kiinnitetty kattoon esim vaijereilla. Näin koko lattia on helposti luututtavissa tarpeen mukaan. Näppärä on myös kiinnittää isohkoon vanerilevyyn alapuolelta puun runko josta sitten oksat muodostavat kiipeilypaikan.

Suositeltavaa olisi myös rakentaa ns. T-ständi linnulle. Se toimii siirrettävänä istumapaikkana. Helppo viedä esim suihkuun kylvyn ajaksi tai keittiöön jos lintu saa sinne tulla. T-ständi on myös paras "koulutusalusta"

Linnun häkin ympäristö ja leikkipaikkojen aluset kannattaa vahata ajoittain, jotta ulosteet ja ruuantähteet lähtisivät helpommin irti. Muista kuitenkin vahatessa, että kyseessä on vahvat kemikaalit joita lintu ei saa hengittää.

Itse en suosittelisi linnulle häkin ulkopuolelle mitään ruokapaikkaa, vaan lintu saa mennä häkkiinsä syömään ja sotkemaan. Näin säästyy suurelta siivous urakalta ja lintu menee häkkiinsä mieluusti pävän päätteeksi ahmimaan iltapalaansa.

Vaarapaikat

Listaan nyt muutamia vaaranpaikkoja joita pitäisi miettiä jo ennen kuin lintu kotiin muuttaa. Tämä lista ei ole kattava, vaan hieman ajattelun aihetta antava. Mitättömiltä tuntuvat asiat saattavat koitua rakkaan perheenjäsenen kohtaloksi yllättävän nopeasti. Kun kierrät kotiasi silmät tarkkana, saatat löytää yllättäviä vaaroja.

Sähköjohdot kannattaa piilottaa hyvin ja suojata esim. metalli putkilla tai johtokouruilla. Pienikin pätkä valaisimen johtoa saattaa olla kohtalokas, vaikka papukaijoilla onkin kummallinen tapa selvitä johtojen kuorintaurakoista vaurioitta. Ikkunat ja suuret peilit kannattaa verhota aluksi, jotta lintu saa totutella niihin rauhassa. Lintu oppii kyllä varomaan ikkunoita ja peilejä, eikä lennä niihin kovin montaa kertaa. Akvaario on peitettävä hyvin joko laseilla tai verkolla. Suunnaton uteliaisuus voi koitua linnun kohtaloksi.

Jos kotona on rappusia, ja eteenkin avorappusia, kannattaa harkita niiden umpeen laittamista, sillä alaspäin rappuja juostessa saattaa lintu jäädä jalan alle vaikka olisi kuinka tarkkana. Toisinaan kiireessä tulee kohellettua ja se on vain kerran kun linnun päälle voi astua. Ovien sulkemisessa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä lintu voi istua juuri sulkemasi oven päällä ja varpaat jäävät väliin. Pahimmillaan lintu jatkaa elämäänsä ilman niitä varpaita.

Eteinen/parveke ja ikkunat. Karkaamisen riski on otettava huomioon kun teet kotia lintu turvalliseksi. Vaikka lintu ei osoittaisi minkäänlaista kiinnostusta karata ulkoilmaan, saattaa se säikähtäessään singahtaa ulos ovesta tai ikkunasta tylsin seurauksin. Helpommin ongelmat välttää verkottamalla kaikki tuuletusikkunat, käyttämällä ahkerasti tuulikaapin ovea ja laittamalla parvekkeen oven eteen raskaan verhon, jota ei vedetä oven edestä koskaan pois. Myös kärpäsverhot auttavat hieman.

Kodin kasveista löytyy useita myrkyllisiä ja myrkyttömiä versioita. Kasvivalikoima kannattaa käydä läpi lintujen tullessa kuvioihin, ja vieraiden tuomat joulutähdet ja hyasintit kannattaa laittaa hyvin kauas lintujen ulottuvilta.

Kodissa suurimmat vaarat löytyy keittiöstä. Siellä on paljon myrkyllisiä aineita (tiskinpesuaineet yms puhdistusaineet) Kenties pöydällä lojuu vadilla linnuille myrkyllistä avokadoa. Ruuat paistetaan teflonpannulla, josta ylikuumennettuna nousee myrkyllistä hajutonta kaasua, johon erityisesti linnut reagoivat. Liedellä kiehuu kattilallinen perunoita tai makarooneja, johon lintu pahimmassa tapauksessa tekee pakkolaskun. Terävät veitset saattavat lojua pöydällä odottamassa epämääräistä tallustajaa. Polttava leivänpaahdin käryää pöydällä juuri kun lintu ajattelee mennä katsomaan omaa peilikuvaansa sen kiiltävästä ja polttavasta reunasta.

Myös vessassa on paljon myrkyllisiä ja haitallisia aineita, ja suuri vaara on vessanpönttö, jonka kannen joku on taas unohtanut auki. Sinne pääedellä horjahtanut tipu hukkuu pystymättä tekemään mitään. Huomioi myös vanhoissa taloissa yleiset kupariputket joiden pinnalle saattaa muodostua valkoista ns. kuparihometta joka on erittäin myrkyllistä. Kaikki lääkkeet kannattaa myös pitää lukollisessa lääkekaapissa.

Jos perheessä on muita lemmikkejä...

On paljon perheitä jossa asustelee sulassa sovussa koiria, kissoja, kaneja, frettejä, pikkulintuja, isompialintuja, jyrsijöitä ja vaikka mitä muutakin. Tällaisia sopusointuisia eläinkokoelmia harrastetaan melko paljonkin, ja yleensä myös lämpimästi kerrotaan eteenpäin kuinka ihanasti kaikki tulevat toimeen keskenään eikä ole juurikaan mitään ongelmia koskaan ollut. Ongelma on se, että ne joiden koira on tappanut kissan ja fretin ja linnut, eivät tule kertomaan sitä innoissaan muille harrastajille, vaan oppivat kantapäänkautta ja eivät enää ehkä pidä lemmikkejään vapaana yhtäaikaa. Vanhin, laiskin ja luotettavinkin eläin saattaa tehdä sen yhden kerran hairahduksen ja se riittää.

7 vuotta undulaattihäkin päällä päivisin nukkunut kissa teurasti neljä undulaattia. Koira nappasi neitokakadun lennosta monen vuoden yhteiselon jälkeen. Kani puri papukaijan varpaat poikki kun lintu eksyi seisomaan kanihäkin päällä liian kauan. Koira tappoi kaksi araa jotka olivat raskastekoisessa häkissä (myös koira kärsi pahasti taistelussa). Puhumattakaan eri lajien välisistä riidoista. Aga tappoi neitsikan. Kauluskaija tilsi puolisonsa yms.


Jos kotonasi asuu muitakin lemmikkejä, tiedosta vaara ja pyri ehkäisemään tilanteita joissa jotain voisi sattua. Se on helppo muistaa ensimmäiset vuodet, mutta 5-10 vuoden päästä kun mitään ei ole koskaan tapahtunut, saattaa tullakin yllätyksiä. Olen onneksi selvinnyt kissojen, koirien ja lintujen kanssa ilman ongelmia, ja tällä hetkellä meillä asuu vain lintuja.