Lintujen hoito

Ruokinta

Koukkunokkien ruokavalio koostuu lähinnä tuoreruuasta, siemenistä ja pähkinöistä. Lyhyesti kerrottuna ruokavaliossa pitäisi olla yli puolet vihanneksia, hieman alle puolet hedelmiä ja vähän siemeniä ja pähkinöitä. Toisinaan tarjolle (noin kerran viikossa) kananmunaa, kanaa tai kalaa pieniä määriä. Suosi hedelmissä ja vihanneksissa paljon karoteenia sisältäviä ruokia kuten porkkana paprika ruusunmarjat yms. puna ja keltasävyiset. Karoteenista lintu valmistaa elimistössään A-vitamiinia, jonka puute on suurin syy terveysongelmiin avoparikaijoilla. A-vitamiinia ei pitäisi antaa valmiina, koska yliannostuksen vaara on myös olemassa. Se taas aiheuttaa toisenlaisia terveysriskejä. 

Unen tarve

Papukaijat yleensä tulevat läheltä päiväntasaajaa, joten niiden vuorokausirytmi on 12h. Tästä syystä ne tarvitsevat välttämättä 12h yöunen voidakseen hyvin. Paras tae hyvälle unelle on häkin järkevä sijoittaminen rauhalliseen paikkaan ja mahdollisuus häkin pimentämiseen/peittämiseen. Lintua ei tarvitse peittää nukkumisen vuoksi, mutta toisinaan, jos häkki on olohuoneessa, se on linnun kannalta hyvä asia. Parhaiten linnun saa hyvään unirytmiin ajastimen kanssa. Häkki pitää valaista omalla valolla ja siihen on helppo liittää ajastin. Liian vähäinen uni saattaa altistaa lintua stressille ja sairauksille. Päivisin linnut nukkuvat muutamia päiväunia.

Häkki

Papukaijat ovat aktiivisia lintuja ja vaativat paljon tilaa liikkua. Lintu viettää erittäin suuren osan elämästään häkissä. Noin 20h vuorokaudessa, joten häkin on oltava riittävän tilava ja turvallinen. Hieman suuremmalla alkusijoituksella lintua hankittaessa, saattaa säästää pitkän pennin myöhemmin. Itse suosittelisin vähintään 120cm leveää ja noin 80cm syvää häkkiä minimi kooksi avoparikaijan kokoiselle linnulle, jos lintu saa olla paljon vapaana. Ihanteellisinta olisi jos linnulle pystyttäisiin järjestämään 2m leveä huoneen korkuinen verkolla eristetty "aviaario". Se ei korvaa vapaana lentämistä, mutta antaa linnulle paljon paremmat mahdollisuudet liikkua, ja näin edistää linnun terveyttä.

Häkkejä on kaupoista saatavilla niukasti ja varsinkin isoille linnuille tarkoitetut häkit ovat mitoiltaan melko pieniä. Hinnat isommissa häkeissä liikkuvat 500 ja 800 euron välillä. Toisinaan saattaa tehdä hyviäkin löytöjä, mutta tähän osaan linnun elämässä kannattaa todella tarkkaan miettiä linnun parasta. Toinen mahdollisuus on tehdä tai teettää häkki. Projekti ei ole aina ihan yksinkertainen ja nopea, mutta yleensä kannattava, niin rahallisesti kuin linnun tilan kannalta. Häkkiä rakentaessa kannattaa olla yhteyksissä jo häkkejä rakentaneiden kanssa koska kokemus on opettanut monta hyvää juttua ja aina osaisi rakentaa vain parempia häkkejä. Itse listaisin muutaman vinkin tärkeysjärjestyksessä näin.

1. Helppo siivottavuus. Häkin pohjan on oltava helposti puhdistettavaa materiaalia kuten kiiltävää muovimattoa, "pleksiä", kaakelia tai vesivaneria. Häkkiin on päästävä helposti siivoamaan. (isoissa häkeissä vetolaatikot eivät ole kovin järkeviä toteuttaa. jäävät käyttämättä jos on mahdollisuus siivota vähänkin tilavemman oven kautta)

2. Mahdollisimman vähän verkkoa. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, on häkki näppärin tehdä mahdollisimman vähän verkkoa sisältäväksi. Rakennusvaiheessa säästää huomattavasti kustannuksissa, ja myöhemmin siivoaminen sekä häkin kohdalla, että sen ympäristössä on paljon helpompaa ja vaivattomampaa kun röhnät pysyvät häkin seinien sisäpuolella. Suosi häkin seinämateriaaleissa esim vesivaneria tai lasia. (pleksi on myös helppo työstää, mutta vaikea pitää puhtaana ja naarmuuntuu äkkiä ruman näköiseksi.) Lasiseinää lintu oppii tajuamaan lähes heti eikä lennä sitä päin.

3. Verkon materiaaliksi ei ole olemassa yhtä vaivatonta ja turvallista kuin ruostumaton teräs verkko. Kaikki kuuma/sähkösinkityt verkot sisältävät haitallisia aineita vaikka kuinka sitä kaupittelevat ihmiset muuta väittävät. Pulverimaalaus ei poista ongelmaa, vaan ehkä jopa pahentaa sitä. Pulverimaalaus ei tule kestämään järsivän linnun nokkaa jos lintu sille päälle sattuu. Ruostumaton teräsvekko on kallista, mutta se on ikuista. Edellisen kohdan mukaan rakennettu häkki ei verkkoa vaadi kovin monta neliöä, joten tähän kannattaa panostaa.

3. Runkoa ei voi papukaijalle tehdä puusta kuvitellen, että se kestää vuotta kauempaa. Kannattaa palkata joku seppä tekemään kunnon teräsrunko jos ei omat nikkarointitaidot siihen riitä. Häkki voi olla perinteinen kuutio putkirungosta kyhättynä, mutta suositeltava ajatus on myös tehdä seinä elementit lattiasta kattoon. Näin säästää taas paljon runko materiaalissa, mutta häkin sisälle jätetty seinä kannattaa vuorata jollain helposti pestävällä nokkaa kestävällä materiaalilla.

4. Orsien kiinnitys kannattaa miettiä jo kun alkaa rakentamaan häkkiä.

5. Muista valaistus! Loisteputkivalaisin on helpoin suunnitella häkin tekovaiheessa paikalleen niin, ettei johdot tule näkyviin.

Häkin sisustus

Häkissä pitää olla ainakin pari eri ruokakuppia ja monet linnut pitävät myös avonaisista juoma-astioista joissa voi uittaa ruokaa ja kylpeä jos haluttaa. Jos häkissä pitää avonaista vesiastiaa on vesi vaihdettava ehdottomasti kerran päivässä, toisinaan veden pilaannuttua ruuasta jopa useita kertoja päivässä.

Linnut tarvitsevat D-vitamiinia, ja parhaiten sitä saa auringosta. Talvella ei kuitenkaan lintu sitä tarpeeksi saa, joten tarve on tyydytettävä keinotekoisesti. Eläinkaupoissa on saatavilla erityisesti linnuille suunniteltuja loisteputkia, jotka toimivat ainakin oman kokemukseni mukaan erittäin hyvin. Niiden valo on valkoista ja tuo mahtavasti esiin linnun värit. Iloa on siis myös ihmisille. Loisteputkivalaisimen ja linnun välissä pitäisi olla noin 30-50cm näin lampusta saa uv-säteilyä tarpeeksi. Lamppu on paras sijoittaa joko juuri häkin ulkopuolelle, tai jopa häkin sisäpuolelle jos sen turvallisesti sinne voi asentaa. Valoa ei pidä peittää suojakuvulla. Paras on laittaa verkko lampun ja johtojen suojaksi. Muista myös hävittää johto häkin rakenteisiin tai peitä se esim kupariputkella välttääksesi sähköiskut. Pienikin pätkä johtoa kiinnostaa usein lintuja. Lamppu tulee vaihtaa vuoden tai parin välein uuteen. Lamppua asentaessa on muistettava, että linnun on päästävä myös pois suorasta valosta ja lamppu ei ole kovin mukava jos se loistaa esim seinästä huoneeseenpäin. Näin se häiritsee ihmisiä ja tekee linnusta pelkän mustan varjon.

Häkkiä ei saa täyttää orsilla ja leluilla niin ettei linnulle jää tilaa avata siipiään ja räpytellä niitä. Orsien paksuus minimissään on kolmen sormen paksuinen ja mukavaa olisi jos häkissä olisi muutama ranteen paksuinen tai sitä paksumpikin orsi. Mieluisia on myös roikkuvat ja keinuvat orret jossa lintu saa tasapainoilla. Erilaiset köysiviritelmät ovat myös suosiossa. Käytä vain puhtaita luonnonkuituköysiä, joita ei ole käsitelty kemikaalein. Bensiinin hajua köydestä ei saa pois edes pesukoneessa. (kokeiltu on)

VAROITUS: Älä laita häkkiin metalliketjua(ei pienillä eikä suurilla lenkeillä), löyhästi punottua narua, purkautuvaa materiaalia johon lintu voi sotkeentua. Lintujen jalat saattavat jäädä ketjujen ja köysien väliin ja näin ollen jalkoja voidaan pahimmassa tapauksessa jotua amputoimaan. Löyhästi punotut narut saattavat kuristaa linnun ja narusotkuihin saattaa lintu hirttäytyä hyvinkin pienessä ajassa. Kiinnitä huomiota myös ostettujen lelujen kiinnitysketjuihin ja lukkoihin. Nekin saattavat olla vaarallisia.

Lelut ovat suuri osa linnun aktiivista häkkiaikaa. Vanhat kunnon lastenlelut kirpparilta uusiokäyttöön jos ne ovat nokkaville eläimille tarpeeksi lujaa tekoa. Kaikki laatikot ja purkit joihin voi kätkeä ruokaa, toimii linnun aktivoijina ja antavat tekemistä pitkien päivien ajaksi. Kaupoissa on myös suuri määrä leluja kelloista keinuihin. Kiinnitä huomiota niiden turvallisuuteen.

Älä laita linnulle mitään pesän kaltaista rakennetta häkkiin tai sen ulkopuolelle. Laukaiset sillä vain turhaan pesimisviettiä ja pahimmillaan lintu muuttuu käytökseltään radikaalisti ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Lintu ei tarvitse nukkumapaikakseen pönttöä tai pesää vaan se nukkuu parhaiten yhdellä jalalla orrella, pää siiven alla.

Linnun elinympäristö

Kotona linnun ollessa vapaana on ympäristön oltava turvallinen. Vaarapaikkoja on kartoitettava ja tarpeellisia korjauksia tehtävä ennen kuin on liian myöhäistä. Sähköjohdot kannattaa piilottaa hyvin ja suojata esim. metalli tai muoviputkilla. Ikkunat ja suuret peilit kannattaa verhota aluksi, jotta lintu saa totutella niihin rauhassa. Lintu oppii kyllä varomaan ikkunoita ja peilejä, eikä lennä niihin kovin montaa kertaa. Akvaario on peitettävä hyvin joko laseilla tai verkolla. Suunnaton uteliaisuus voi koitua linnun kohtaloksi.
Jos kotona on rappusia, ja eteenkin avorappusia, kannattaa harkita niiden tukkimista, sillä alaspäin rappuja juostessa saattaa lintu jäädä jalan alle vaikka olisi kuinka tarkkana. Toisinaan kiireessä tulee kohellettua ja se on vain kerran kun linnun päälle voi astua.
Ovien sulkemisessa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä lintu voi situa juuri sulkemasi oven päällä ja varpaat jäävät väliin.

Vaaranpaikat

Kodissa suurimmat vaarat löytyy keittiöstä. Siellä on paljon myrkyllisiä aineita (tiskinpesuaineet yms puhdistusaineet) Kenties pöydällä lojuu vadilla linnuille myrkyllistä avokadoa. Ruuat paistetaan teflonpannulla, josta ylikuumennettuna nousee myrkyllistä hajutonta kaasua, johon erityisesti linnut reagoivat. Liedellä kiehuu kattilallinen perunoita tai makarooneja, johon lintu pahimmassa tapauksessa tekee pakkolaskun. Terävät veitset saattavat lojua pöydällä odottamassa epämääräistä tallustajaa. Polttava leivänpaahdin käryää pöydällä juuri kun lintu ajattelee mennä katsomaan omaa peilikuvaansa sen kiiltävästä ja polttavasta reunasta.
Myös vessassa on paljon myrkyllisiä ja haitallisia aineita, ja suuri vaara on vessanpönttö, jonka kannen joku on taas unohtanut auki. Sinne pääedellä horjahtanut tipu jää eikä pysty tekemään mitään. Yksi tavallisimmista vaaroista on vesilasi vartioimattomana pöydällä. Vettä kurottava lintu kun molskahtaa pääedellä vesilasiin tai maljakkoon, niin se ei ylös omin avuin pääse.